Orice laborator care se considera a fi performant si complet totodata are in dotarea sa un autoclav profesional. Este vorba despre dispozitivul ce decontamineaza si sterilizeaza echipamente diverse, inclusiv consumabile. Realizeaza procesul acesta cu ajutorul aburilor ce prezinta o inalta presiune. De asemenea, conditiile termice in care functioneaza sunt foarte specifice.
Un autoclav foloseste aburi la o presiune care se incadreaza in intervalul 121 – 134o C. De obicei perioada de sterilizare variaza intre 15 si 20 de minute. Asta depinde de tipul autoclavului si de scopul in care a fost fabricat.
Autoclavul – echipamentul indispensabil in laboratoare
Se prefera fata de metoda clasica de sterilizare, adica cea uscata, sterilizarea umeda. Se considera ca aceasta este mai rapida si totodata mai eficienta. De altfel se dedica si unei game mai variate de produse fata de alterantiva.
Care sunt elementele care pot fi sterilizate utilizand un autoclav? In cazul modelelor propuse in cadrul unui site de specialitate – si anume www.precisa.ro – acestea sunt dedicate sterilizarii de echipamente si instrumente chirurgicale, dar si o varietate de deseuri.
Este ideal sa existe un model performant de autoclav mai ales in medii precum laboratoarele de medicina, de micologie sau microbiologie. Desigur ca si altele sunt domeniile care le intrebuinteaza, dintre acestea amintim: saloanele de pedichiura, de infrumusetare, agentiile de protectie a mediului, saloanele de tatuaje, fabricile in cadrul carora se confectioneaza proteze si asa mai departe.
In alegerea autoclavului potrivit insa este esential sa se tina cont de o serie de aspecte.
Un prim detaliu care poate face diferenta vizavi de timpul de utilizare si calitate este distribuitorul. Identificarea celui care este specializat in astfel de echipamente este de dorit. Precisa este un reper cand vine vorba despre sterilizatoare cu abur, autoclave, dar si alte tipuri de aparatura pentru laborator.
Cum stii ca modelul ales este si cel potrivit? Ei bine, atunci cand optiunile sunt numeroase, nu iti ramane decat sa te raportezi la caracteristicile dispozitivului, sa ai in vedere nevoile laboratorului si de asemenea sa tii cont de costurile unui astfel de echipament deloc de trecut cu vederea de altfel.
Poti sa tii cont de asemenea de faptul ca sterilizatoarele se impart in cele orizontale sau verticale, in modele cu anumite capacitati, care dispun sau nu de uscare.
Se prea poate ca la un moment dat sa devii confuz, fiind pus in fata unei alegeri atat de importante, mai ales ca si investitia este una insemnata. Daca nu stii pentru ce sa optezi, iti va fi de folos ajutorul unui specialist in domeniu. Solicita asadar recomandarea unui specialist, prezentandu-i nevoile laboratorului tau pentru a te ghida corect.
Nu in cele din urma, un aspect pe care l-am tot mentionat – pretul, trebuie sa fie un criteriu orientativ mai mult. In primul rand, accentul va fi pus pe calitate. Raporteaza pretul la calitate ca sa iti formezi o idee legat de cat merita achizitia respectiva.
In fine, cel mai bine este sa analizezi lista de oferte si sa optezi pentru cea care se pliaza cel mai bine nevoilor, preferintelor si bugetului tau. Intra pe precisa.ro si beneficiaza de calitate.