Cum poți afla cel mai bun preț de Black Friday. Unii au furat startul, goana după reduceri a început!

Deși, oficial, ar fi în noiembrie, marii retaileri de electronice au început deja să anunțe promoțiile de Black Friday, cel mai mare eveniment de shopping al anului. În avalanșa de reclame și reduceri, devine din ce în ce mai greu să distingi care sunt ofertele cu adevărat bune și care trebuie evitate.
Libertatea vă arată cum poți afla cel mai bun preț pentru un produs.
Atenție la reducerile „din burtă”
Reamintim, un studiu derulat anul trecut de către Consiliul Concurenței a arătat că 80% dintre promoții sunt false. Invitat la interviurile Libertatea Live, Bogdan Chirițoiu, președintele instituției, a declarat că ”e o reducere veșnică” și că discount-urile sunt exagerate.
„Analiza noastră a fost incidentală pe această zonă, am dat peste probleme ce țin mai mult de protecția consumatorului, le-am trecut în raportul nostru. Într-adevăr sunt exagerate multe din promoții, nu reprezintă în multe cazuri reduceri de preț față de un preț obișnuit. E reducere veșnică, față de prețul practicat până în acel moment. Nu e corect, nu e etic și riscă să compromită un sector care are șanse de dezvoltare, dacă zdruncinăm încrederea consumatorilor. Sugerăm să-și creeze un cod de conduită cum să-și facă promoțiile și lucrăm și la o lege, dar asta durează.
Nu zicem că prețurile sunt mari. E exagerat doar discountul. Consumatorul român e destul de sărac și-l atragi cu prețul. Nu e corect, probabil nici legal, dar ANPC trebui să se pronunțe pe acest aspect, și nu e nici etic”, a spus Chirițoiu.
Vin promoțiile peste noi
Reamintim, lanțul de Flanco a demarat deja campania de reduceri de Black Friday începând de vineri, iar aceasta ține până în data de 19 noiembrie. Flanco a anunțat că peste 700.000 de produse vor fi disponibile la promoție, dintre care 70.000 de televizoare, 50.000 de smartphone-uri și 230.000 de electrocasnice mici. Reducerile ar ajunge până la 80%.
De asemenea, retailerul online eMag – cel mai mare magazin virtual din România – a anunțat că data la care va ține Black Friday este 16 noiembrie. Compania spune că 90% din produsele care vor fi la promoție vor avea de Black Friday cel mai mic preț din an. De asemenea, a început să instruiască sellerii săi din Marketplace pentru a seta corect prețurile de Black Friday.
Comparatorul de prețuri, soluția la îndemână
Ei bine, soluția pentru a nu fi păcăliți o constituie comparatoarele de prețuri.
Cele mai folosite sunt Compari.ro. Price.ro și Shopmania.ro. Acestea sunt practic vaste baze de date în care puteți să introduceți numele exact al dispozitivului căutat, iar site-urile în cauză vă găsesc același produs, cu aceleași specificații, în zeci de alte magazine online.
Alături sunt afișate și prețurile practicate, iar în anumite cazuri și un istoric cu variațiile istorice ale prețului.
Sfaturi practice

Urmărește produsul înainte de campania de reduceri. Puteți să faceți capturi de ecran și să le arhivați pe calculator sau telefon.
Atenție! Marile site-uri, precum eMag, Altex, Media Galaxy sau Flanco nu au prețurile afișate pe comparatoarele de prețuri, așa că trebuie să căutați manual modelul dorit pe platformele lor.
Verificați dacă prețul include TVA, dacă există comisioane la plata cu cardul, dacă transportul este gratuit și în cât timp se estimează că produsul va ajunge la dumneavoastră.
În cazul în care sunteți nemulțumit de produs, nu uitați că la orice achiziție online aveți dreptul de a returna produsul în 14 zile.

Procedura, pas cu pas
Libertatea a comparat prețul pentru un iPhone 8 cu 64 GB pentru stocare, un Xiaomi Mi A2 cu Android, tot cu 64 GB, și un televizor Samsung Q6FN de 55 de inchi.
Iată rezultatele.
Dincolo era mai ieftin
După cum se vede, prețul de 2.999 de lei oferit de către Flanco la promoția de Black Friday pentru iPhone 8 este chiar puțin mai mare decât cel mai mic preț găsit de comparator, care este de 2.824 de lei la un magazin online mai puțin cunoscut.

Același iPhone 8 de 64 GB costă tot 2.999 de lei la eMag, într-o promoție de Halloween, iar la la Altex/Media Galaxy este minimum 3.499 de lei.

Variații de la caz la caz
În cazul smartphone-ului Xiaomi Mi A2, prețul este de 1.049 de lei atât la eMag, cât și la Media Galaxy/Altex.

Pe Compari.ro am găsit un preț minim de 1.008 lei, la un alt comerciant online, iar la Flanco prețul pornește de la 1.199 lei la versiunile bleu și aurii și ajunge la 1.249 lei la cea neagră.

Reducere pe bune
În fine, la televizorul Samsung Q6FN de 55 inchi, prețul pornește de la 3.999 lei la Flanco și ajunge la 4.904 lei pe eMag, dar oferta este a unui seller, nu a eMag.

La Altex, cel mai ieftin model Q6FN pornește de la 4.499 lei, dar este de 49 inchi, iar varianta de 55 de inchi costă 5.499 lei.

Pe Compari.ro, cel mai mic preț găsit pornește de la 4.728 lei pentru modelul de 55 de inchi, modelul fiind disponibil la Extreme Digital.

Post-ul Cum poți afla cel mai bun preț de Black Friday. Unii au furat startul, goana după reduceri a început! apare prima dată în Libertatea.ro.

CategoriesUncategorized