Sarbatoarea Craciunului a fost intotdeauna o sarbatoare a bucuriei pentru crestini.
Copiii, in special, o asteapta cu nerabdare deoarece este insotita de o multime de traditii si legende, cum ar fi Venirea lui Mos Craciun cu sacul lui plin de cadouri, impodobirea unui brad de Craciun, colindatul.
Traditia impodobirii bradului si a lui Mos Craciun
Toate traditiile izvorasc de undeva, insa, desi este atat de iubit peste tot in lume, nu se stie unde a luat nastere obiceiul bradului de Craciun. Se presupune ca popoarele germanice ar fi adoptat primii aceasta traditie, fiind un obicei pagan, dar ,cu timpul, si traditia crestina l-a adoptat.
In tara noastra, traditia bradului de Craciun este recenta. Regele Carol I, in anul 1866, a impodobit primul brad la Palat, devenind rapid unul dintre cele mai indragite obiceiuri ale sarbatorilor de iarna.
Bradul este cunoscut ca un simbol al vietii, datorita faptului ca el ramane verde tot timpul, la fel ca si Hristos, vesnic viu.
Cei mici il asteapta an de an pe Mos ul cel indragit, care vine cu tolba incarcata de cadouri pentru copiii cuminti, dar ei asteapta cu nerabdare si impodobirea bradului.
La inceput, bradul de Craciun era impodobit cu fructe, dulciuri sau flori de hartie. In timp, oamenii au ales sa il orneze cu fel si fel de podoabe, printre care: globuri care mai de care mai colorate, beteala, instalatiile luminoase sau bomboane de ciocolata. De mai multi ani, oamenii folosesc din ce in ce mai des brazi artificiali de Craciun.
De asemenea, mai exista obiceiul ca in varful bradului de Craciun sa se aseze o stea. Aceasta simbolizeaza steaua care i-a calauzit pe magi pana la Betleem. Despre ea se spune ca aduce noroc si duce la indeplinire dorintele.
Oamenii isi impodobesc casa cu crengi de brad deoarece se considera ca bradul aduce noroc, viata lunga, prosperitate si fertilitate. Acest obicei are loc, in general, in seara de ajun, cand toata familia se strange in jurul bradului pentru a-l impodobi.
Traditia mersului la colindat
Colindul este considerat, de departe, cel mai indragit si asteptat obicei al Sarbatorilor de iarna. Traditia spune ca tinerii, oamenii maturi, dar mai ales copiii intampina venirea lui Hristos pe pamant prin inaltarea catre cer a unor catece care poarta numele de Colind.
Intre Craciun si Boboteaza ( 6ianuarie ) colindatorii umblau cu un colind specific, numit Steaua.
In acest colind se aminteste de steaua care a vestit nasterea lui Iisus, aceasta calauzindu-i pe cei trei magi in a gasi ieslea in care s-a intamplat minunea. In zilele noastre, traditia s-a pastrat doar in prima si a doua zi de Craciun.
Tot traditia spune ca ghinionul se va abate asupra casei celui ce nu primeste colindatorii, din cauza zgarceniei de care a dat dovada.
Traditia postului de Craciun si a mesei din AJun
Postul Craciunului, care dureaza aproximativ sase saptamani, ia sfarsit pe data de 25 decembrie. In aceasta zi, cunoscuta si ca Prima Zi de Craciun, oamenii se aseaza impreuna cu toata familia la masa si gusta din toate bucatele traditionale de Craciun: sarmale, caltabosi, lebar, toba, cozonac, carnati sau friptura.
Craciunul este una dintre cele mai iubite sarbatori din an si momentul in care ne adunam laolalta, cu mic cu mare, pentru a fi impreuna, macar in aceasta zi speciala. Obiceiurile si traditiile de Craciun, unele vechi de cateva secole, cum ar fi Colindatul sau impodobitul bradului, ne apropie unii de altii si ne ofera speranta pentru noul an. Craciunul ramane o sarbatoare cu un farmec aparte.