Suntem inconjurati de dispozitive electronice, astfel ca o pana de curent va fi intotdeauna usor de sesizat atunci cand apare. Daca o intrerupere de curent te prinde pe nepregatite, e posibil ca unele electrocasnice sa riste sa se deterioreze.
Ce e de facut in acest caz, care sunt pasii de urmat si in cat timp se va rezolva sunt cu siguranta cateva din intrebarile care iti vin in minte cand se intrerupe curentul. Iata cateva recomandari si sfaturi pentru situatiile fara energie electrica.
Pasi de urmat in caz de pana de curent
In caz de pana de curent nu intra in panica, ci verifica daca problema este in toata casa sau doar intr-un anumit spatiu. Uneori intrerupatoarele, prizele, becurile sau aparatele electronice arse te pot face sa crezi ca ai ramas fara curent electric. Verifica si situatia vecinilor si daca nici locuintele lor nu au lumina, suna la distribuitorul de energie electrica si anunta defectiunea operatorului call center. In schimb, daca observi ca avaria este intinsa pe o arie mare, nu mai este nevoie sa anunti distribuitorul de energie electrica, avand in vedere ca vor suna multi oameni si liniile telefonice se pot bloca.
Apeleaza la ajutorul unui electrician daca defectiunea este de la tine si trebuie sa schimbi obiectele care nu mai functioneaza. Daca nu ai experienta si nu esti calificata, nu umbla la firele electrice.
Ce ar trebui sa ai in casa in cazul unei pene de curent ?
In cazul unei pene de curent ar trebui sa ai in casa alimente care nu se strica foarte usor, produse de igiena, apa si surse de informare pe baterii, cum ar fi radio. O sa fac o lista cu tot ceea ce avem nevoie in cazul unei pene de curent.
- Vei avea nevoie de un radio cu baterii, dar si de baterii de rezerva.
- Lanterna puternica cu alimentare prin baterii. Multe modele de lanterne vei gasi la Magazin-non-stop.ro.
- lumanari
- apa, minim 2 litri de persoana, ceai, cafea
- pastile
- bani cash
- trusa de prim ajutor
- mancare ce nu se strica cum sunt conservele
- produse de igiena
- jocuri de societate
- paturi, saci de dormit, haine groase.
- masina sa fie alimentata mai mult de jumatate, in caz de urgenta poti folosi radio-ul acesteia
- baterii externe pentru mentinerea telefoanelor incarcate cat mai mult posibil
- generatoare de curent
Foloseste un stabilizator de tensiune
Variatiile de tensiune care apar in reteaua electrica, pe timp de furtuna sau in timpul perioadelor de consum maxim (vara, spre exemplu, cand reteaua electrica este suprasolicitata de aparatele de aer conditionat) sau chiar atunci cand curentul revine dupa o pana si toate aparatele electrice pornesc in acelasi timp. Cand au loc intreruperi repetate de energie, acest lucru conduce la deteriorarea sau chiar stricarea definitiva a aparatelor electrice, care sunt dependente de reteaua de curent electric.
Daca ai observat mai frecvent probleme cauzate de variatiile de tensiune din casa ta, ar fi bine sa iei in calcul achizitionarea unui stabilizator de tensiune. Stabilizatorul, care mai este cunoscut sub numele de regulator de tensiune, este un dispozitiv electric care mentine valorile de tensiune electrica la un nivel relativ constant, pe un anumit element din circuit.
In concluzie, ce poti sa faci in caz de pana de curent, pana se repara avariile colective? Scoate din priza toate aparatele care functioneaza pe curent electric (calculatoare, televizoare, cuptorul cu microunde, frigiderul, masina de spalat, aparatul de aer conditionat, etc), pentru mai multa siguranta. De asemenea, dupa ce curentul electric revine in locuinta ta, asteapta cateva minute pana sa pornesti din nou electronicele si electrocasnicele.