Cresc dobânzile pentru creditele în lei. Criza începe să se facă simțită pe bursele mondiale

Vești proaste pentru români: dobânzile sunt în creștere pentru creditele în lei. Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează dobânzile la împrumuturile în moneda națională, a urcat joi la 3,39%, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni și jumătate, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
Chiar dacă nivelul este mai mic decât cel consemnat în august, trebuie menționat că în august nivelul era cel mai mare din 2014 încoace, iar anul trecut indicele ROBOR se situa în jurul a 1%.
400 de lei în plus la rata pentru casă
În funcție de ROBOR se calculează ratele de la creditele imobiliare contractate prin programul „Prima Casă”. Dobânda se calculează astfel: ROBOR la trei luni plus două puncte.
Dacă anul trecut, rata unui credit de 250.000 de lei contractat pe 30 de ani era în jur de 1.000 de lei pe lună, acum rata este în jur de 1.400 de lei, în funcție de bancă.
Televizoare și telefoane plătite cu cardul
Ratele cresc și la creditele în lei pentru nevoi personale, dar și în cazul dobânzilor cardurilor de credit sau prin descoperire de cont. Adică, dacă aveți televizoare sau telefoane cumpărate în rate cu cardul, dobânzile acestora vor crește și ele. Creșterile nu se aplică în cazul în care se specifică foarte clar că sunt rate fără dobândă.
Au scăzut vânzările locuințelor
Creșterea dobânzilor pentru credite a dus deja la o serie de efecte în țara noastră, achizițiile locuințelor scăzând cu 26% în luna septembrie față de aceeași lună din 2017. Scăderea este chiar mai pronunțată în București, fiind de 50%.
Criza mușcă pe burse
Creșterea dobânzilor vine în contextul în care bursa de la New York a consemnat miercuri cea mai mare scădere de o zi din 2011 încoace. Ulterior, au scăzut chiar și bursele asiatice și cele europene.
Indicele MSCI care contorizează acțiunile din Asia, cu excepția Japoniei, a scăzut cu 2% și este pe minus cu 18,5% de la începutul acestui an. Indicele japonez Nikkei a scăzut cu 4%, iar un alt indice, numit Topix, a scăzut cu 3%, evaporând peste 155 de miliarde de dolari de pe burse.
De asemenea, indicele bursei din Shanghai, China, a pierdut și el 2,5 procente.
Scăderile vin ca urmare a tensiunilor comerciale dintre SUA și China, dar și ca urmare a creșterii dobânzilor la dolarul american de către Rezerva Federală, banca centrală a SUA.
Citește și:
Caracatiţa terenurilor de la Aeroportul Otopeni: Gigi Becali a cumpărat cu un euro metrul pătrat și-l poate vinde cu 25, dar spune că va accepta orice preț al statului! “Eu trăiesc în creștinism, nu în capitalism”
VIDEO | De la 7 grade afară la 32 de grade în metrou! Metrorex ține peste o jumătate de milion de oameni în condiții de Sahara!
Post-ul Cresc dobânzile pentru creditele în lei. Criza începe să se facă simțită pe bursele mondiale apare prima dată în Libertatea.ro.

CategoriesUncategorized