Opriti-va si ganditi-va o clipa la cat de des – si in ce moduri – le transmiteti angajatilor importanta sigurantei la locul de munca. Se discuta lunar? Trimestrial? Anual? Daca doriti sa reduceti vatamarile la locul de munca, luati in considerare siguranta la locul de munca o parte importanta a culturii companiei dvs. Puteti incepe prin a intelege cauzele principale ale accidentelor cele mai grave la locul de munca si a analiza regulat spatiul de lucru pentru posibile pericole de siguranta in echipamentul si proiectarea muncii.
Consultarea unui firme experta in protectia muncii este una dintre cele mai bune modalitati de a obtine o perspectiva asupra prevenirii accidentelor.
Odata ce aveti o imagine mai clara despre „punctele fierbinti” de siguranta la locul de munca, sunteti gata sa lucrati impreuna cu angajatii dvs. pentru a primi sprijinul lor in crearea unei culturi a companiei unde siguranta este intotdeauna prioritara.
Iata cativa pasi simpli pentru a incepe.
10 sfaturi simple de siguranta la locul de munca
1. Antreneaza bine angajatii.
Pregatirea completa este o necesitate pentru prevenirea accidentarii la locul de munca. Asigurati-va ca toti angajatii dvs. au acces – si complet – la toate instruirile de securitate pentru posturile lor.
2. Recompenseaza angajatii pentru un comportament sigur.
Recompensele sunt o modalitate usoara de a incuraja siguranta la locul de munca. Acordarea de recompense mici angajatilor care respecta politicile de siguranta ii mentine motivati, ceea ce poate face o mare diferenta in reducerea accidentelor la locul de munca.
3. Angajarea unei firme de protectia muncii.
Asa cum am mentionat mai sus, firmele de protectia muncii pot oferi informatii valoroase cu privire la vatamarile la locul de munca si prevenirea acestora. Acesti specialisti va pot ajuta sa preveniti accidentele la locul de munca vizitand locul dvs. de lucru si identificand zonele in care exista un risc ridicat pentru acestea. Terapeutii fizici si ocupationali pot imbunatati, de asemenea, ergonomia la locul de munca si pot dezvolta evaluari ale performantei umane care va vor ajuta sa analizati candidatii pentru roluri solicitante fizice si ajutoare in procesul de revenire la munca.
4. Folositi etichete si semne.
Etichetele si semnele sunt o modalitate ieftina si eficienta de a comunica rapid informatii importante. De obicei, sunt simple si se bazeaza pe imagini pentru a detalia pericolele si procedurile adecvate. Aceste instrumente sunt amintiri si avertismente bune pentru chiar si cel mai experimentat muncitor.
5. Pastrati lucrurile curate.
Un loc de munca dezordonat poate duce la accidente inutile. Efectuati inspectii periodice pentru a verifica pericolele potentiale, cum ar fi cablurile incurcate, podelele dezordonate si instrumentele dezorganizate.
6. Asigurati-va ca angajatii au instrumentele potrivite si au inspectii periodice ale echipamentelor.
Instrumentele si echipamentele potrivite creeaza un produs mai bun si un mediu de lucru mai sigur. De asemenea, este important ca toate echipamentele sa fie curatate, intretinute si inspectate in mod regulat. Defectiunile masinii reprezinta unul dintre cele mai periculoase riscuri la locul de munca.
7. Încurajati pauzele.
Pauzele sunt o modalitate usoara de imbunatatire a ergonomiei la locul de munca si a sanatatii angajatilor. A lua chiar si cinci minute pauza pentru a te destinde, iti poate usura tensiunea musculara si poate elibera presiunea articulatiilor, reducand potentialul de leziuni repetitive de miscare. Miscarile active s-au dovedit a fi mai eficiente decat intinderea pasiva singura.
8. Implementati protocoale de siguranta din start.
Siguranta la locul de munca incepe din prima zi, ceea ce inseamna angajarea unor persoane calificate care acorda atentie detaliilor. Un loc de munca sigur incepe cu angajatii care respecta cerintele de securitate si isi indeplinesc sarcinile de munca conform procedurilor stabilite. Unii angajatori lucreaza cu kinetoterapeuti pentru a analiza cerintele fizice ale fiecarui loc de munca.
9. Mentineti un dialog deschis.
Incurajati-va angajatii sa vina la dvs. cu probleme de sanatate si siguranta. Acestia pot raporta pericolele imediat si pot identifica zonele potentiale de ingrijorare pe care nu le-ati observat. Numiti sau nominalizati un responsabil de siguranta care este imputernicit sa va comunice in mod constant preocuparile identificate de angajati.
10. Intalniri periodice cu privire la siguranta la locul de munca
Nu doare niciodata sa fii prea pregatit. Întalnirile periodice pentru a revizui regulile de securitate si a discuta despre prevenire pastreaza siguranta la locul de munca, astfel incat atunci cand se intampla ceva, toata lumea stie ce sa faca.
În calitate de angajator, este responsabilitatea dvs. sa va protejati angajatii si sa le oferiti un loc de munca sigur. Utilizati aceste zece sfaturi pentru a incepe si solicitati ajutorul vasfebco.ro pentru a va ajuta sa va faceti locul de munca sigur, sanatos si productiv.